Kunadzri's Fotopages

By: kunadzri yahaya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 2-Dec-2007 09:30 Email | Share | Bookmark
MASJID KOLAM AIR, JOHOR BAHRU, JOHOR DT

Papantanda masjid
Pandangan hadapan
Pandangan hadapan
Pintu masuk utama & menara
Pandangan sisi kanan
Pandangan sudut sisi kiri/belakang
Pandangan sudut sisi kiri/hadapan
Menara yang menarik
Tempat wuduk luar
Ruang solat utama menghala ke mihrab
Mihrab & mimbar
Ruang solat utama
Ruang solat utama menghala ke saf belakang
Mimbar kayu
Mimbar kayu
Kabinet yang rapi
Tempat wuduk
Aras mezanin
Awai-awai lagi kami dah check-out dari hotel sebab nak pi jalan-jalan, then teghus balik KL. Dok plan nak tangkap gambaq masjid Sultan Abu Bakar diwaktu siang pulak. Malam tadi tangkap dah dari senja sampai malam. Selain daghi tu, anak anak pun nak pi jalan meghata tempat jugak.
Tengah jalan, singgah tangkap gambaq mesjid Kolam Air. Malam tadi masa lalu kok ni dah terpandang mesjid ni. Mesjid ni cukup simple tapi unik. Menara dia menarik perhatian Deri. Ruang solat utama sangat lapang. Di sediakan aras mezanin untuk muslimah. Dan(sempat) juga bersembang dengan salah seorang petugas kat situ. Dia approach Deri sebab dok klik sana, klik sini.....lain macam saja....skeptikal kut....Habaq la kat dia tugasan Deri ni, baghu la nampak dia senyum sikit. Deri sedaq yang la ni dalam mesjid pun banyak baghang2 lesap...pasai tu lah petugas mesjid mesti berhati-hati.
Petugas tu bagitau yang ada sebuah lagi mesjid yang sebijik macam mesjid ni kat Johor ni. Tapi tak ingat pulak Deri mesjid mana. (tak bawa buku nota masa tu). Mesjid Kolam Air ni dirasmikan sekitar tahun 1987 katanya.
Teghima kasih ya di atas info yang diberi....lupa nak tanya nama petugas tu....

Masa tengah dok cakap dengan dia, imam masjid lalu jauh sikit daghi situ(as informed by petugas tu)...Muda juga oghangnya. Deri senyum & bagi salam pelan2, tapi tengok macam serius saja, tak balas senyum pun....so, what else should I do.....terus saja Deri belah. Immediately my mood was gone! Deri senang depressed dengan orang yang susah membalas senyuman orang lain. Terdetik di dalam hati ini...berapakah sebenarnya harga sebuah senyuman?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net