Kunadzri's Fotopages

By: kunadzri yahaya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 2-Dec-2007 14:50 Email | Share | Bookmark
MASJID JAMEK UNGKU TUN AMINAH, KG. PASIR, JB., JOHOR DT

Batu tanda masjid
Pandangan Hadapan
Bahagian hadapan/anjung masjid
Anjung masjid
Hadapan masjid
Pandangan sisi kanan-dari luar pagar
Dari luar pagar masjid
Pandangan sisi kanan
sudut belakang/sisi kanan
Pandangan belakang
sudut belakang/sisi kiri
Tempat wuduk luar
Ruang solat utama
Mihrab & mimbar
Mimbar
Ruang solat tambahan
Kubah payung dari dalam
Ruang solat muslimah
Siling & kubah
 
Papan perasmian
Semasa nak balik KL dari Danga Bay, JB. kami anak beghanak lalu kok jalan pintas ke Senai/ Lebuhraya JB-KL. Dalam dok tinjau2 cari stesen minyak Shell, terpandanglah akan mesjid ni. Dekat pulak tu dengan stesen minyak. ....Jadi, kami pun beghenti rehat & solat jamaq qasar kat sini sebelum meneruskan perjalanan.

Dipapantanda terukir ; Batu asas bangunan masjid ini telah diletakkan oleh yang amat berhormat Dato' Haji Othman bin Hj. Mohd Saat, Menteri Besar Johor pada hari Jumaat, 24 Jamadilakhir 1387, bersamaan dengan 29hb. September 1967. Allah peliharakan Sultan.

Kubah mesjid berbentuk payung mengambil inspirasi dari senibina masjid negara rasanya. Bumbung anjung asal berbentuk minangkabau. Tapi anjung tambahan telah di `perspexkan'. Bentuk modennya tidak seiring dengan yang asal. Pada Deri, itulah yang kecacatan yang selalu terdapat pada bahagian tambahan dimana-mana masjid pun di negara kita ini. Bahagian tambahan jarang sangat mengambil kira tentang keserasian ataupun harmoninya dengan bangunan asal. Mungkin ianya tidak ada perancangan awal ataupun disebabkan kos pembinaan yang tidak mencukupi. Apa pun, bersyukurlah....

Selepas rehat Deri pi isi minyak Shell(isi penuh) dan meneruskan perjalanan pulang. Namun ada sedikit perubahan.....pakat dok ajak singgah di Sedenak......jumpa kawan baghu....OK, tak ada masalah. La ni pun awai lagi.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net