Kunadzri's Fotopages

By: kunadzri yahaya

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 1-Dec-2007 10:30 Email | Share | Bookmark
MASJID JAMEK SULTAN IBRAHIM, MUAR, JOHOR DT.

Pandangan sisi kiri-hujung A
Anjung masuk-Sisi kiri
Anjung masuk-Sisi kiri
Anjung masuk-Sisi kiri
Pandangan sisi kiri-hujung B
Anjung penjuru hadapan/sisi kiri
Pandangan Hadapan
Anjung Hadapan/sisi kiri
Menara bertingkat
Antara anjung & menara
Menara bertingkat
Pandangan Hadapan
Pandangan Hadapan
Menara bertingkat dari jarak dekat
Pandangan Hadapan
Penjuru Hadapan/sisi kanan
Pandangan sisi kanan
Masjid Sultan Ismail di seberang sungai
Menara bertingkat dari sisi kanan
Anjung sisi kanan
Tempat wuduk (baru) luar masjid
Tempat wuduk(baru) berbumbung
Pandangan sudut belakang/sisi kanan
Pandangan Belakang
Pandangan Belakang
Pandangan Belakang
Pandangan sudut belakang/sisi kiri
Pandangan Belakang/sisi kiri
pandangan Anjung sisi kiri
Butiran menara kecil
Butiran hujung dinding parapet
 
Anjung sisi kiri
Penjuru belakang/sisi kiri
Pandangan dari pintu pagar masuk
Butiran tingkap dicacatkan oleh A/C unit
Ruang solat utama
Mihrab & mimbar
Mimbar logam antik
Ruang solat utama
Ruang solat utama/muslimah
Ruang solat utama
Ruang solat/Tiang Roman
Tiang Roman
Ruang solat
Ruang solat utama
Belakang mimbar
Dinding belakan mimbar
Dinding belakang mimbar
Mimbar logam antik
Mimbar logam antik
Hiasan
Ruang solat tambahan di sisi
Ruang solat tambahan di depan
Ruang solat tambahan di depan
Pintu ke ruang solat utama
Pintu dari tempat wuduk
Pintu dari tempat wuduk
Tingkap atas untuk cahaya
Tipikal pintu dekoratif
Kolah asal untuk wuduk
Ruang terbuka di atas kolah
Ruang ke tempat wuduk
Tempat wuduk
Tangga menara
Rak kasut yang mencacatkan pandangan
Chandelier antik A
Chandelier antik B
Chandelier antik A
Kipas dinding antik
Di tiup angin kencang
Penunjuk arah matahari antik??
Wakaf
Papan tanda masjid
Batu tanda masjid
MUAR, JOHOR DT
Tarikh: Sabtu 1 Disember 2007
Masa : 10.30 pg - 11.20 pg0

Masjid ini adalah salah satu masjid yang tercatat di dalam `wish list' Deri. Memang dok terketaq-ketaq nak pi sebab dok dengaq ceghita dia memang best. Masjid lama zaman British dulu ni....Mana tau kut-kut depa renovate ka, apa ka...tak dapat la Deri nak jamah kesenian asalnya.
Bila sampai saja kat Muar, masa dok kat atas jambatan sungai Muar tu dah nampak dari jauh mesjid ni. Di seberang sana pula nampak tersergam indah masjid Sultan Ismail, ia itu replika masjid Sultan Ibrahim ini, cuma ia lebih besar dan gah. Berhenti sat kat bandar, call Hafiz tanya dia macammana nak menuju ke mesjid tu sebab jalan dia banyak jalan sehala. Dah dapat petunjuk tu, sekali gus saja pandu, sampai la Deri anak beghanak.
Macam tak percaya Deri dah sampai kesini.....
Seghonok bukan main.
Sayang sikit sebab masa tu ada kursus motivasi remaja....jadi penuh dengan kereta. Tak dapatlah nak ambil good shots. Anyway...ia tak lah menjejaskan sangat `sessi fotografi' Deri.
Angin dari laut bertiup agak kencang sampai tangan dok pegang kamera ni pun tak stable. Habih satu mesjid tu Deri keliling. Ruang dalaman pun habih ronda. Memang best, tak dapat nak ceghita. Senibina dia memang hebat.
[color=blue][b]Info masjid :

*Di bina pada sekitar 1927
*Dirasmikan oleh Tengku Mahkota (Sultan Ismail) pada 28 Feb. 1930.
*Senibina Inggeris berbumbung limas beratap genting lama.
*Parapet yang agak tinggi sekeliling bangunan.
*Di hiasi dengan tiang roman diluar & dalam.
*Ruang wuduk terbuka, tidak berbumbung di atas kolah besar berbentuk bulat
*Mimbar logam antik. (kena cari maklumat)

Kalau ada rezeki, nak mai lagi...Bangunan lama kat Muar ni cantik2...nak ambik gambaq pun tak dan sebab kalut nak pi Johor Bahru


Quote:
mummy sofie : ni belajaq jawab cara ceq la....dulu x tau guna..ha ha ...mmg betui ceq cakap. masjid ni nmpak mcm bangunan sejarah lama. Lagi satu ceq betui, mmg masjid bnyak & besaq...tapi ogang tak dak, esp solat 5 waqtu.


Quote:
mummy sofie : tu la ceQ oii, salin kucing tu menunjukkan cara ceQ tu mmg baguih sgt.....nak lain skit deri bagi kaler merah...baghu ceria skit...hi hi...Deri balik Perglih dulu lepaih ghaya, ada hal `las menet'....dah tak meriah jadinya. Gambaq pun tak tangkap. Tapi gambaq masjid mmg banyak trmasuk masjid zahir & al-Bukhary kat Aloq Setaq.
La ni ada lebih 30 buah masjid yg dah tangkap gambaq, tapi masa x dak nak buat n3


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net